Poštový škandál - 39 odsúdených nevinných z toho 35 urobilo dohodu o vine a treste

Publikované: 12. 01. 2024, čítané: 2224 krát
 

 

Barbora, F.

 

  Poštový škandál – 39 odsúdených nevinných z toho 35 urobilo dohodu o vine a treste

 Vo svojom poslednom článku[1] som sa zmienila aj o poštovom škandále v Spojenom kráľovstve, o ktorom písala Rebecca Helmová vo svojom článku spred troch rokov (písala o 39 odsúdených nevinných ľuďoch, z ktorých 35 urobilo dohodu o vine a treste). V článku sa ďalej uvádza, že nevinní ľudia sa priznali k trestným činom, ktoré nespáchali. 35 z nich sa falošne priznalo najmenej k jednému obvineniu vrátane krádeže, podvodu a falošného účtovníctva. Vyhlásenia o vine naznačujú, že tak urobili kvôli strachu z väzby, či aby sa vyhli väzeniu (z 39 obvinených iba štyria odmietli priznať vinu).

Poštový škandál spôsobilo zavádzanie výpočtového softvéru Horizon vyrábaného japonskou spoločnosťou a viedlo v rokoch 1999 - 2015 k stíhaniu veľkého množstva poštárov. Poruchy v softvéri spôsobili, že peniaze vyzerali, že chýbajú a v dôsledku toho boli poštári obvinení z krádeže a falošného účtovníctva. Niektorí boli poslaní do väzenia.

Dňa 11.01.2024 znova začalo vyšetrovanie poštového škandálu. V tomto prípade sa ukázalo, že dôkazy proti nevinným obžalovaným boli výsledkom poruchového počítačového softvéru Horizon. Tento škandál sa znovu začal prešetrovať po odvysielaní ITV drámy Mr Bates vs The Post Office. Vláda dňa 10.01.2024 prehlásila, že čo najskôr zavedú novú legislatívu s úmyslom rehabilitovať všetkých odsúdených v súvise so systémom Horizon. Všetci majú byť aj odškodnení. Viac ako 700 poštových úradníkov bolo obžalovaných za chyby v účtovníctve, spoliehajúc sa pritom na dáta chybného systému Horizon -  https://news.sky.com/story/horizon-scandal-post-office-scandal-victims-to-be-exonerated-and-compensated-as-rishi-sunak-proposes-new-law-13045242

Tu https://news.sky.com/story/post-office-scandal-investigators-offered-bonuses-to-prosecute-sub-postmasters-13045910 sa uvádza, že vyšetrovanie ukázalo, že vyšetrovateľom tejto kauzy boli ponúknuté peňažné bonusy za úspešné obžaloby. Píše sa tu tiež, že dôkazy, ktoré nazhromaždil Wyn Williams v rámci vyšetrovania tohto škandálu, ukázali, že v tejto kauze existovala motivácia pre tých, ktorí vytvárali prípady proti nevinným zamestnancom pošty.

Vyšetrovanie minulý mesiac ukázalo, že dvaja vyšetrovatelia v tomto prípade rozprávali o bonusovej schéme.

O čerstvom vývoji v tejto kauze informoval aj The telegraph:
https://www.telegraph.co.uk/news/2024/01/11/post-office-scandal-latest-horizon/?fbclid=IwAR1vfsD1XnaK6Pf9F2YqgfQVaDb_ClkuBNm_fsRbGsm3_mDledTxA-kEISk.

Tu https://www.telegraph.co.uk/news/2024/01/11/post-office-scandal-latest-horizon/?fbclid=IwAR1vfsD1XnaK6Pf9F2YqgfQVaDb_ClkuBNm_fsRbGsm3_mDledTxA-kEISk#1704972972597 sa píše že Stephen Bradshaw bol vyšetrovateľ, ktorý v tejto kauze pôsobil. Jacqueline McDonaldová, poštová úradníčka, bolo odsúdená na 18 mesiacov väzenia v roku 2011 (rozsudok bol zvrátený v r. 2021) - https://evidencebasedjustice.exeter.ac.uk/case/jacqueline-mcdonald/). Uzatvorila dohodu o vine a treste za krádež a 6 prípadov falšovania účtovníctva s mankom 94 000 libier na pobočke pošty v Broughtone, Lancashire. McDonaldová povedala, že mala ťažkosti s počítačovým systémom Horizon a bola nútená vyhlásiť bankrot. Bradshow ju počas výsluchu obvinil, že mu klame. McDonaldová tvrdila, že bola “šikanovaná“ vyšetrovateľom Bradshowom počas vyšetrovania manka, ktoré mala údajne urobiť a tiež obvinila vyšetrovateľov tejto kauzy, že „sa chovali ako mafiánski gangstri.“. McDonaldová obvinila Bradshowa z toho, že je klamár.

Tu sa píše, že štyri obete poštového škandálu spáchali samovraždu - https://www.telegraph.co.uk/news/2024/01/10/post-office-horizon-scandal-alan-bates-itv/.

Tento škandál predstavuje najväčšiu sériu justičných omylov v dejinách Británie. V súvislosti s ním v posledných dňoch médiá priniesli aj tieto informácie:

◾V priebehu 16 rokov (t. j. od roku 1999 do roku 2015) došlo v súvislosti s chybným systémom Horizon k vyše 900 odsúdeniam (700 takýchto prípadov identifikovala len samotná pošta), pričom doteraz bolo zvrátených 93 rozsudkov - píše sa o tom napr. aj tu: https://www.rnz.co.nz/news/world/506447/british-post-office-scandal-hundreds-of-victims-to-have-convictions-overturned.


na stránke Registra justičných omylov Spojeného Kráľovstva, ktorá je k dispozícii tu: https://evidencebasedjustice.exeter.ac.uk/current-research-data/forensic-science/, sa v súvislosti s poštovým škandálom uvádza, že:


- prinajmenšom 88 % z 81 obžalovaných, ktorí boli oslobodení spod obžaloby v súvise s dôkazmi týkajúcimi sa softvéru Horizon, na začiatku uzatvorilo dohodu o vine a treste.


- 29 + pracovníkov pošty vyjadrilo obavy týkajúce sa softvéru Horizon, ešte pred tým ako boli stíhaní.


Zo štatistických údajov Registra justičných omylov Spojeného kráľovstva (v ktorom od roku 1970 evidujú celkovo 468 prípadov), o. i. vyplýva, že v 18 % (85) boli urobené dohody o vine a treste, v 20 % (95) boli urobené priznania, a že falošný, alebo zavádzajúci forenzný dôkaz sa objavil v 17 % (79) (v prípade poštového škandálu boli použité digitálne forenzné dôkazy).


Metropolitná polícia podľa tohto článku https://www.standard.co.uk/news/politics/government-post-office-prime-minister-horizon-royal-courts-of-justice-b1131510.html skúma „potenciálne trestné činy podvodu, ktoré pramenia z trestných stíhaní“, napr. „peniaze, ktoré sa vymohli od poštových úradníkov v dôsledku stíhaní, alebo občianskych žalôb.“. Systém Horizon vyvinula japonská spoločnosť Fujitsu. Dvaja experti spoločnosti Fujitsu, ktorí svedčili na súdoch, sú vyšetrovaní pre krivú prísahu a marenie spravodlivosti.


V tomto článku spred dvoch dní https://www.theguardian.com/uk-news/2024/jan/11/i-am-not-a-mafia-gangster-post-office-investigator-tells-horizon-inquiry?fbclid=IwAR3DFxA3gJzx3KHFYbTuqGDGFf_j_emZm9FonTZo2ovgh_aRKobcMcaKdg4 sa uvádza, že pošta používala hrozby väzenia k tomu, aby presvedčila obžalovaných, aby mlčali o zlyhaniach systému Horizon. Vyšetrovateľ a zamestnanec pošty - Stephen Bradshow, priznal, že právnici ponúkali menšie obvinenia výmenou za to, že dané osoby budú mlčať o nedostatkoch softvéru Horizon. V niektorých prípadoch bolo obvineným povedané, že by sa mohli vyhnúť väzeniu, ak budú mlčať o chybách tohto systému. Bradshow tiež pripustil, že “od začiatku“ vedel o tvrdeniach, že systém Horizon bol chybný, nakoľko vykazoval nezrovnalosti v účtovníctve, ale súčasne dodal, že od vedenia nedostal nariadenie zastaviť stíhania. V článku sa zároveň uvádza, že pošta nepredložila všetky dokumenty súvisiace s týmto škandálom.


V mnohých článkoch sa píše aj o týchto obetiach poštového škandálu, ktorý ich zruinoval, zničil im zdravie aj povesť:


- Josephine Hamiltonová  v tomto článku https://www.france24.com/en/live-news/20240108-appalling-false-convictions-for-uk-post-office-thefts-spur-outrage sa píše, že bola obvinená z krádeže 36 000 libier, ale urobila dohodu o vine a treste za falšovanie účtovníctva, kvôli obave z toho, že pôjde do väzenia. Povedali jej, že ak urobí dohodu o vine a treste za falšovanie účtovníctva a zaplatí 36 000 librové manko, stiahnu obvinenie za krádež. Vyjadrila sa, že cítila, akoby jej priložili ku hlave zbraň a ona nemala na výber (viac informácií je k dispozícii tu: https://www.standard.co.uk/lifestyle/post-office-heartbreaking-stories-subpostmasters-b1130880.html. Hamiltonová bola odsúdená v roku 2008, rozsudok bol zvrátený v roku 2021.


- Janet Skinnerová, podľa tohto článku: https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/post-office-scandal-mr-bates-b2475510.html, urobila dohodu o vine a treste za falšovanie účtovníctva, pričom dúfala, že sa vyhne väzeniu, ale aj tak bola odsúdená na 9 mesiacov väzenia. Po tom ako sa vrátila z väzenia, prišla o svoj dom a bola nútená zaplatiť pošte kompenzáciu vo výške 11 000 libier. V roku 2007 bola odsúdená, rozsudok bol zvrátený v roku 2021.


- Sathyan Shiju, ďalšia obeť tohto škandálu, sa pokúsil o samovraždu, keď prišiel o svoj dom a biznis po tom, ako bol obvinený z krádeže 20 000 libier z pošty v Tolworthe.


Po televíznej šou o bývalom pracovníkovi pošty, Alanovi Batesovi, ktorá sa vysielala od 1. do 4. januára, informovala BBC o 50 nových potenciálnych obetiach tohto škandálu https://time.com/6552764/uk-post-office-scandal-police-investigate-potential-fraud/.


Na stránke Registra justičných omylov Spojeného kráľovstva https://evidencebasedjustice.exeter.ac.uk/current-research-data/forensic-science/ informovali, že založili výskumný tím, ktorý sa bude zaoberať Poštovým škandálom. Tím tvoria experti na: právnickú etiku (Moorhead), justičné omyly (R. Helm), a organizačnú štruktúru a etické správanie (Nokes).
Tu https://evidencebasedjustice.exeter.ac.uk/current-research-data/post-office-project/ sa uvádza, že pôvodne mali v pláne preskúmať existujúce dôkazy s cieľom identifikovať a analyzovať dôkazy o inštitucionálnom zlyhaní, o zlyhaní v rámci profesijnej etiky, o systémových problémoch v trestnom súdnictve, ktoré viedli k prípadom Hamiltona a Batesa.

V rámci svojho výskumu sa zamerajú na tieto oblasti:
- správanie vyšetrovateľov a žalujúcich strán v súvise so softvérom Horizon (vrátane priebehu vznesení obvinenia, vyjednávania o vine a treste, zatajovania expertných dôkazov)
- priebeh odvolaní 
- manažment informovania o Horizone (vrátane informovania parlamentu a vlády)
- zvládnutie nezávislých vyšetrovaní
- rola profesionálov v oblasti práva a rady, ktoré poskytli
- dohľad nad legálnym procesom a informácie ohľadom chýb v systéme Horizon zo strany PO Board, napr. aj v priebehu súdneho procesu v prípade p. Batesa a Hamiltonových odvolaní
- dôkazy o tom ako boli obžalovaní tlačení do dohôd o vine a treste
- rozdiely v škótskych, anglických a waleských prípadoch
- variabilita v rozhodnutiach o treste.


V tomto článku https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/jan/13/abuse-of-unaccountable-power-at-wicked-heart-of-post-office-scandal upozornili, že 236 ľudí bolo v rámci poštového škandálu uväznených. Autor tu uvádza, že výraz justičný omyl je prislabý a on sám hovorí o perverzii justície. V rámci škandálu padlo vyše 900 rozsudkov, pričom upozornil, že  60 obetí už nežije, štyria spáchali samovraždu. 



 

Diskusia

 

Najčítanejšie články

Daňové trestné činy - niektoré aplikačné problémy

 vý­ťah z pred­náš­ky us­ku­toč­ne­nej dňa 09.05.2013 v Om­še­ní

 
Trestný čin ohovárania vs. prípustná (dovolená) kritika

 člá­nok pri­ná­ša ana­lý­zu zna­kov pre­či­nu oho­vá­ra­nia pod­ľa § 373 ods. 1 Tr. zák. a ve­nu­je po­zor­nosť aj prob­le­ma­ti­ke, do akej mie­ry je prí­pus­tná kri­ti­ka naj­mä ve­rej­ne čin­ných osôb.

 
Zákonnosť dôkazov a procesu dokazovania trestných činov s drogovým prvkom (z pohľadu obhajoby)

 cie­ľom člán­ku bo­lo pou­ká­zať na ma­név­ro­va­cí pries­tor ob­ha­jo­by pri vý­ko­ne ob­ha­jo­by osôb ob­vi­ne­ných z tres­tných či­nov naj­mä s dro­go­vým pr­vkom.

 
   
 
Mapa stránky   |   O nás   |   Kontakt Powered by Cyclone3 XUL CMS of Comsultia