Plytvanie peňazí štátu, strata času sudcov aj strán - takto vyzerá výsledok politického obchodovania so sídlom súdu na Orave

Publikované: 11. 09. 2024, čítané: 1815 krát
 

Plytvanie peňazí štátu, strata času sudcov aj strán – takto vyzerá výsledok politického obchodovania so sídlom súdu na Orave

Úvodná poznámka JUDr. Peter Šamko

Aktuálne sa v médiách kriticky rozoberá reorganizácia Policajného zboru SR, avšak akosi sa zabúda na toľkokrát, nielen médiami, vychvaľovanú súdnu mapu. Čo reálne priniesla súdna mapa v praxi, vhodne demonštruje Oravský súdny obvod, kde je sídlom súdu Námestovo. Netreba hádam pripomínať, že sídlom súdu sa Námestovo stalo iba vďaka jednému bývalému koaličnému poslancovi, nakoľko pôvodne mal byť sídlom súdu Dolný Kubín. Takto sa doslova obchodovalo so sídlami súdov a to bez ohľadu na to, čo to v praxi prinesie, koľko to štát bude stáť a ako to strpčí život bežným ľuďom. Aké konkrétne absurdity toto rozhodnutie prinieslo, aké množstvo premrhaných finančných prostriedkov (a to aj v budúcnosti), akú neskutočnú stratu času sudcov neustále „pendlujúcich“ medzi Námestovom a Dolným Kubínom a ako to komplikuje život účastníkom konania je stručne popísané nižšie.

Bol som osobne v lete v Dolnom Kubíne, urobil som si aj cestu do Námestova a dovolím si tvrdiť, že ak by tvorcovia súdnej mapy urobili to isté, nikdy by takúto zmenu v súdnej mape nepripustili. Treba len dúfať, že zákonodarca nielen toto rozhodnutie ohľadne súdnej mapy prehodnotí a upraví súdnu mapu tak, aby boli takéto chybné rozhodnutia napravené.

Podnet k úprave tzv. súdnej mapy – Oravský súdny obvod

Reformou známou ako tzv. „súdna mapa“ došlo k zlúčeniu Okresného súdu Námestovo a Okresného súdu Dolný Kubín s tým, že v zmysle zákona č. 150/2020 Z.z. sa určilo, že sídlom Okresného súdu Námestovo je Mesto Námestovo; jeho obvod tvorí územný obvod okresov Námestovo, Dolný Kubín a Tvrdošín. Okresný súd Námestovo má pracovisko v Meste Dolný Kubín.

Uvedené sa stalo napriek tomu, že všetky podstatné argumenty svedčili v prospech toho, aby sídlom nového súdu bol Dolný Kubín, taký bol aj návrh predkladaný do parlamentu, s odôvodnením a potrebnou analýzou, ktorú vypracovalo MS SR, avšak na poslednú chvíľu došlo k zmene tak, že sídlom nového súdu pokrývajúceho región Oravy sa stalo Námestovo.

Je zrejmé, že pokiaľ dôjde k úprave reformných opatrení (súdnej mapy), sú tu jednoznačné argumenty v prospech toho, aby sa sídlom súdu stal Dolný Kubín.

Uvedené dôvody pre zmenu sú:

1/ V prvom rade je to budova súdu v Dolnom Kubíne – je trojnásobne väčšia ako tá v Námestove (3400 m² oproti 1 100 m²). Budova súdu v Dolnom Kubíne bola dimenzovaná pre celú Oravu. Do budovy Okresného súdu Dolný Kubín v skutočnosti môžu prejsť bez problémov a s minimálnymi nákladmi všetci pracovníci Okresného súdu Námestovo, budova je dimenzovaná pre 141 pracovníkov, čo prevyšuje potrebu celého súdu pre región Oravy. Je potom na úvahu, či ponechať pracovisko súdu v Námestove v časti budovy, ktorá je vo vlastníctve štátu a vypovedať nájom ostatných priestorov, ktoré súd využíva, alebo vôbec neuvažovať s pracoviskom súdu v Námestove.

Doterajšia prax jednoznačne ukazuje, že v zásade účastníkom súdnych konaní nerobí problém dochádzať do Dolného Kubína ani z obcí okresu Námestovo, či Tvrdošín, dôležitá je pre nich rýchlosť konania a kvalita rozhodnutí. Oproti tomu budova Okresného súdu Námestovo nepostačuje ani pre samotný Okresný súd Námestovo, ktorý si prenajíma priestory od Slovenskej pošty a Makyty a.s. V Dolnom Kubíne oproti Námestovu nie je problém s pozemkom, či bezplatným parkovaním ani pre zamestnancov (1 767m² oproti 424 m²), v Námestove je nutné využívať mestské verejné parkoviská. V Námestove samotná garáž pre motorové vozidlo súdu je montovaná a umiestnená mimo budovy súdu na pozemku vo výpožičke od Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny Bratislava. Zároveň v budove Okresného súdu Námestovo je problém so spoločným vykurovaním plynovou kotolňou, čo môže spôsobovať problémy pri prípadnej rekonštrukcii. V rámci návrhu rozpočtových priorít na rok 2025 Okresný súd Námestovo žiada sumu viac ako 6.000.000,- eur na prípravnú a projektovú dokumentáciu a prístavbu, nadstavbu a stavebné úpravy existujúcej budovy súdu v Námestove. Je zrejmé, že uvedená suma by mohla byť využitá oveľa lepšie, či už v justícii alebo v iných oblastiach. Je extrémne neefektívne stavať novú budovu, resp. robiť prístavby a nadstavby, pokiaľ budova súdu v Dolnom Kubíne kapacitne vyhovuje, navyše je po technickej stránke v oveľa lepšom stave ako budova v Námestove. Budova je energeticky nenáročná, čo dokazuje aj energetický certifikát, nie je problém s pozemkom, resp. s prípojkami. Len v terajších cenách vynaložiť viac ako 6.000.000,- eur na to, aby občania niekoľkých obcí boli o pár minút skôr v budove súdu je vysoko neefektívne a ťažko obhájiteľné.

Poukazujeme na skutočnosť, že celková ročná suma vynaložená na nájom priestorov pre súd v Námestove predstavuje 23.442,20 eur, kde v prípade, že by bolo sídlo súdu v Dolnom Kubíne, bola by možnosť okamžitej úspory týchto prostriedkov. Pokiaľ ide o efektivitu vynaložených nákladov na výkon justície, tak na porovnanie nákladov k veľkosti úžitkovej plochy, bolo v budove súdu v Dolnom Kubíne v rokoch 2015 – 2019 vynaložené na 1m2 plochy na energie suma 27,46 eur, v Námestove suma 89,68 eur. Celkové prevádzkové náklady vychádzajú pri budove v Dolnom Kubíne na 121,30 eur za 1m2, pri budove v Námestove 386,40 eur za 1m2 za vyššie uvedené obdobie. Samozrejme v prípade, že by bolo sídlo súdu v Dolnom Kubíne bez pracoviska, mohlo by dôjsť aj k výraznej úspore finančných prostriedkov vynakladaných na platy administratívnych pracovníkov.

Samozrejme pri takomto fungovaní justície na Orave po realizácii „súdnej mapy“ sa zvýšili aj náklady na prevádzku služobného motorového vozidla a sudcovia strávia neefektívne veľa hodín presunom medzi pracoviskom a sídlom súdu. Zároveň, pokiaľ ide o atraktivitu výkonu sudcovskej funkcie, Námestovo má problém so stabilizáciou sudcov. Aj v súčasnosti minimálne dvaja sudcovia menovaní pre Okresný súd Námestovo prejavujú záujem vykonávať svoju funkciu v budove súdu v Dolnom Kubíne, resp niektorí sudcovia avizujú svoj odchod z Okresného súdu Námestovo, pokiaľ by nedošlo k zmene sídla, nakoľko sú vzdialení od svojich rodín.

2/ Čo sa týka dopravnej dostupnosti – nosnou dopravnou tepnou na Orave je tá severojužná – Trstená – Tvrdošín – Dolný Kubín, kde zároveň najkratšou severojužnou trasou Slovenska je práve Trstená – Dolný Kubín – Šahy. Preto je na tejto trase riešená doprava rýchlostnou cestou R3, kde niektoré úseky sú už postavené, ďalší je v súčasnosti realizovaný, resp. ďalšie sa pripravujú na výstavbu. Preto je určitý paradox, keď napr. obce – Zuberec po Podbiel, kde je vzdialenosť do Dolného Kubína väčšia o 2 km ako do Námestova, sú časovo bližšie k DK a časť cesty prejdete po rýchlostnej ceste. Ďalej sú obce v okrese Námestovo, z ktorých denne dochádzajú na súd v Dolnom Kubíne zamestnanci a nerobí to žiadny problém a nie sú to zamestnanci len z okrajových obcí okresu Námestovo. Okres Námestovo je jedným z mála okresov, kde nie je železnica, doprava je tu riešená výlučne po ceste. Prepočty, že v prípade sídla v Námestove by musel priemerný občan prejsť o necelých 7 km a 7 minút menej ako v prípade sídla v Dolnom Kubíne sú v podstate zanedbateľné.

3/ Poukazujeme ďalej na skutočnosť, že súd nie je len pre obyvateľov konkrétneho okresu, či súdneho obvodu, ale súd je pre všetkých obyvateľov Slovenska, resp. za určitých okolností aj pre občanov iných štátov. Z tohto pohľadu je Námestovo umiestnené pár kilometrov od severnej hranice Slovenskej republiky položené úplne excentricky. Navyše napríklad v prípade právneho zastúpenia advokátom mimo regiónu Orava môže paradoxne byť ekonomicky výhodnejšie pre obyvateľa okresu Námestovo pokiaľ bude sídlo súdu v Dolnom Kubíne, nakoľko bude účtovaná v trovách nižšia náhrada za stratu času, či náhrada cestovného. Navyše skutočnosť, že Dolný Kubín je umiestnený centrálnejšie k zvyšku Slovenska oproti Námestovu bude spôsobovať aj časové a finančné úspory v súvislosti s eskortami obvinených a odsúdených osôb z výkonu väzby a z výkonu trestu odňatia slobody, najmä čo sa týka vzdialenosti od ÚVTOS Žilina, Martin, Ružomberok. Aj v tejto súvislosti nie sú zanedbateľné náklady na obhajobu takýchto osôb, ktoré znáša buď štát alebo samotné tieto osoby.

Aj terajšia skúsenosť po zlúčení súdov ukazuje, že práve z dôvodu hospodárnosti je vhodnejšie pojednávať v Dolnom Kubíne, či už ide práve o väzobné veci, ale aj tam, kde niektorá zo strán je mimo okresu Námestovo, či Tvrdošín, strany s tým súhlasia, resp. to aj žiadajú a šetrí to čas, či už sudcom, štátnym orgánom, tak aj samotným stranám.


 

Diskusia

 

Najčítanejšie články

Daňové trestné činy - niektoré aplikačné problémy

 vý­ťah z pred­náš­ky us­ku­toč­ne­nej dňa 09.05.2013 v Om­še­ní

 
Trestný čin ohovárania vs. prípustná (dovolená) kritika

 člá­nok pri­ná­ša ana­lý­zu zna­kov pre­či­nu oho­vá­ra­nia pod­ľa § 373 ods. 1 Tr. zák. a ve­nu­je po­zor­nosť aj prob­le­ma­ti­ke, do akej mie­ry je prí­pus­tná kri­ti­ka naj­mä ve­rej­ne čin­ných osôb.

 
Zákonnosť dôkazov a procesu dokazovania trestných činov s drogovým prvkom (z pohľadu obhajoby)

 cie­ľom člán­ku bo­lo pou­ká­zať na ma­név­ro­va­cí pries­tor ob­ha­jo­by pri vý­ko­ne ob­ha­jo­by osôb ob­vi­ne­ných z tres­tných či­nov naj­mä s dro­go­vým pr­vkom.

 
   
 
Mapa stránky   |   O nás   |   Kontakt Powered by Cyclone3 XUL CMS of Comsultia