Spoločenské zvieratá na Najvyššom správnom súde SR?

Publikované: 02. 10. 2024, čítané: 1439 krát
 

                       Spoločenské zvieratá na Najvyššom správnom súde SR?

Tento text je písaný ako fejtón na odľahčenie a s prekvapením, čo všetko sa môže dotýkať justície a čo všetko sa dokáže vymyslieť.

Nižšie je uverejnený dodatok č. 4 ku kolektívnej zmluve uzatvorenej medzi odborovým zväzom justície a kanceláriou Najvyššieho správneho súdu SR (stále dúfam, že ide o podvrh).

Zaujme najmä bod 4/ tohto dodatku, v zmysle ktorého umožní zamestnávateľ zamestnancovi (najvyššieho správneho súdu) a sudcovi (najvyššieho správneho súdu) mať na pracovisku (na súde) spoločenské zviera a to s „cieľom budovania priateľskej atmosféry na pracovisku, znižovania stresu a posilnenia psychohygieny“.

Za pozornosť stojí aj posledná veta, ktorá stanovuje, že zamestnanec a sudca môžu mať na pracovisku (len) dovolený druh spoločenského zvieraťa.

Predstavujem si to v praxi tak, že pred predsedom najvyššieho správneho súdu budú defilovať domáci miláčikovia zamestnancov súdu a sudcov a on bude rozhodovať, ktoré z nich bude „dovoleným druhom spoločenského zvieraťa“. Napríklad pes (dovolené budú možno iba menšie plemená a neagresívne), mačka (nesmie však podráždiť psa, lebo potom už priateľská atmosféra na pracovisku nebude), domáci králik (len za podmienky, že bude na pracovisku čistotný), papagáj (za podmienky, že nebude nadávať vedeniu súdu), fretka (za podmienky, že nebude smrdieť), had (za podmienky, že sa neodplazí do kancelárie kolegovi a nenapadne jeho fretku), škrečok (za podmienky, že nevyľaká mačku) a podobne.

Dodatok sa bližšie nezaoberá tým, kde všade na súde sa budú môcť domáci miláčikovia pohybovať a či bude môcť mať na pracovisku spoločenské zviera aj sudca v čase pojednávania, respektíve, či bude môcť byť zvieratko aj v pojednávacej miestnosti. Rovnako tak dodatok ku kolektívnej zmluve nehovorí nič o priestoroch na venčenie spoločenských zvierat, či povinnosti súdu poskytnúť domácim miláčikom aspoň jedno jedlo denne (možno sa dočkáme v ďalšom dodatku).

Vyzerá to tak, že na najvyššom správnom súde bude pekný zverinec a Bratislava sa tak bude možno pýšiť druhou (konkurenčnou) ZOO. Je otázne, či je najvyšší správny súd vôbec ešte súdom alebo už elitným justičným klubom, nakoľko okrem zverinca tam sú aj iné vymoženosti  (golfový trenažér a iné).

A ak už dodatok ku kolektívnej zmluve zavádza aj pracovné voľno s náhradou mzdy v deň narodenín zamestnanca, či sudcu (ľutujem tých, ktorých narodeniny pripadnú na deň pracovného voľna), možno by stálo za úvahu, aby pracovné voľno s náhradou mzdy bolo aj vtedy, ak bude mať narodeniny spoločenské zviera sudcu, či zamestnanca súdu.

CZ 03801/2024

DODATOK č. 4
KU KOLEKTÍVNEJ ZMLUVE

uzatvorenej dňa 30. septembra 2022 medzí Kanceláriou Najvyššieho správneho súdu
Slovenskej republiky a Základnou organizáciou Odborového zväzu justície v Slovenskej
republike pri Kancelárii Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky na obdobie od 1. októbra 2022 do 30. septembra 2024, v znení Dodatku č. 1 uzatvoreného dňa 29. decembra 2022, Dodatku č. 2, uzatvoreného dňa 31. mája 2023 a Dodatku č. 3, uzatvoreného dňa 2. októbra 2023 (ďalej len „kolektívna zmluva“)

Podľa čl. V bod 4 kolektívnej zmluvy sa zmluvné strany dohodli na jej nasledovnej

zmene:

1. V čl. III sa bod 3.2 dopĺňa nasledovnou treťou vetou; „Tým nie je dotknuté ustanovenie § 87 ods. 2 zákona o sudcoch.“

2. V čl. III sa mení znenie bodu 6.4 nasledovne; .Zamestnancovi a sudcovi sa poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy v deň jeho narodenín.“

3. V čl. III. sa dopĺňa nový bod 6.5. ktorý vrátane nadpisu znie;

„6.5 Prvý Školský deň

„Zamestnancovi a sudcovi, ktorého dieťa nastupuje do prvého ročníka základnej školy, sa poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy v prvý školský deň,“

4. V čl. III sa dopĺňa nový bod 7), ktorý vrátane nadpisu znie:

„7) spoločenské zviera

S cieľom budovania priateľskej atmosféry na pracovisku, znižovania stresu a posilnenia psychohygieny umožní zamestnávateľ zamestnancovi a sudcovi mať na pracovisku spoločenské zviera. Zamestnanec a sudca po dohode so zamestnávateľom a za nim určených podmienok môže mať na pracovisku zamestnávateľom dovolený druh spoločenského zvieraťa.“


 

Diskusia

 

Najčítanejšie články

Daňové trestné činy - niektoré aplikačné problémy

 vý­ťah z pred­náš­ky us­ku­toč­ne­nej dňa 09.05.2013 v Om­še­ní

 
Trestný čin ohovárania vs. prípustná (dovolená) kritika

 člá­nok pri­ná­ša ana­lý­zu zna­kov pre­či­nu oho­vá­ra­nia pod­ľa § 373 ods. 1 Tr. zák. a ve­nu­je po­zor­nosť aj prob­le­ma­ti­ke, do akej mie­ry je prí­pus­tná kri­ti­ka naj­mä ve­rej­ne čin­ných osôb.

 
Zákonnosť dôkazov a procesu dokazovania trestných činov s drogovým prvkom (z pohľadu obhajoby)

 cie­ľom člán­ku bo­lo pou­ká­zať na ma­név­ro­va­cí pries­tor ob­ha­jo­by pri vý­ko­ne ob­ha­jo­by osôb ob­vi­ne­ných z tres­tných či­nov naj­mä s dro­go­vým pr­vkom.

 
   
 
Mapa stránky   |   O nás   |   Kontakt Powered by Cyclone3 XUL CMS of Comsultia